Üdvözlöm!

 

Azt hiszem nem kell mondanom,hogy a számítástechnika korát éljük. Ezt szinte mindenki érzékeli akár az otthonában, akár a munkahelyén. Ma már elképzelhetetlen az élet a számítógépek nélkül. Dolgozhatunk vele, böngészhetünk az interneten, távoli ismerősökkel beszélgethetünk, vagy egyszerűen csak filmet nézhetünk, vagy gyerekeink játékát csodálhatjuk a háttérből.

    De sokan nem is gondolják mennyi veszélynek van kitéve  a számítógépünk. Nem csak a vírusok jelentenek veszélyt, hanem az internetről, böngészés közben autómatikusan letöltődő apró kis fájlok (cookie) is. A vírúsokkal ellentétben ezek nem okoznak komoly kárt, viszont gépünk egyszer csak elkezd lelassúlni. Az a folyamat ami korábban gyorsan ment, az most idegtépően lelassúl. Ez nem csak nekünk bosszantó, de feleslegesen terheli is a gépünket.

   A vírusokról nem kívánok most bővebben szót ejteni, azt hiszem mindenki tudja mik azok, és hogy mire képesek.

   Viszont van egy másik nem kevésbé veszélyes ellenfelünk, amiröl szintúgy nem szabad elfeledkeznünk, és ez nem más mint a por. Mindenki tudja hogy rendkívül finom szemcséi mindenhova behatolnak. A számítógépünk, nem egy érzékeny alkatrészt tartalmaz, amelyek félvezetőket (nagy tisztaságú szilicium) tartalmaznak.

  A legfontosabb ezek közül, a számítógépünk agya a processzor (CPU). Ez az alkatrész teszi gépünket azzá ami. És mivel ilyen fontos szerepe van, vigyáznunk kell rá. És itt jön a képbe a por. A processzor egy állandó hőmérséklet tartományban tudja csak maradéktalanul ellátni a feladatát, amit a por képes meggátolni. Lerakódik a hűtőbordákon, ezáltal jelentősen csökken a hűtés hatásfoka, ami a CPU károsodásához vezethet.

   A másik alkatrész ami rendkívül érzékeny a porra, az a tápegység. Sokan azt hiszik hogy ennek az alkatrésznek az a dolga, hogy ellássa árammal a gépünket. Igazuk van, de emelett van még egy feladata ami nagyon fontos a számítógép megbízható működéséhez. Ez a feladat nem más, mint a számítógépház szellőztetése,és ezáltal a hűtés. A tápegység ventillátora a házból kifelé húzza a levegőt, és mivel a házon az előlapi burkolat alatt vannak szellőző rések, így az egész gépen átáramoltatja a levegőt, ezáltal hűti a memória modulokat, a winchestert szóval gyakorlatilag az egész rendszert. Tápegységünk belseje egy útvesztőre hasonlít, ahol a por remekül érzi magát. Hatalmas mennyiségben képes lerakódni az alkatrészekre, ezáltal csökentve hatásfokukat,és élttartamukat.

   Remélem sikerült érzékeltetnem mennyire fontos hogy gépünk megfelelő, és szakszerű karbantartást kapjon. A fentebb felsorolt dolgokon kívül még számtalan dolog van, ami rendszeres odafigyelést érdemel.

    Sajnos a mai világban nem kicsi befektetés egy új számítógép vásárlása, ezért a lehető legjobban karban kell tartatni  meglévő gépünket.www.bioscomp.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!